Vegan

Ik gebruik alleen plantaardige ingrediënten. De meest voor de hand liggende reden is het dierenleed dat gepaard gaat met dierlijke ingrediënten. Bij standaard gebak worden veel eieren en zuivel gebruikt. Deze industrieën zijn niet diervriendelijk en er komen steeds meer misstanden naar buiten. Voor het gebak van Banket Yvette is geen dier aan te pas gekomen, alleen ikzelf 😉 Ook zijn deze industrieën belastend voor het milieu en natuur, als natuurliefhebber wil ik dat natuurlijk ook zoveel mogelijk beschermen. Door alleen met plantaardige ingrediënten te werken, zijn ook mensen geholpen die lactose-intolerant zijn of een koemelk- of ei-allergie hebben. Win-win-win…

Glutenvrij

Voor zij die de auto-immuunziekte coeliakie hebben is strikt glutenvrij eten heel belangrijk, want een heel klein beetje gluten binnenkrijgen, maakt al ziek. Daarom gebruik ik ook alleen glutenvrije ingrediënten. Als je geen coeliakie hebt, kun je toch verschillende klachten ervaren na het eten van gluten of bepaalde graansoorten. Een tarwe-allergie is hiermee ook meteen gedekt. De meel/graansoorten die ik standaard gebruik zijn glutenvrije havermeel, amandelmeel, kokosmeel, rijstmeel, glutenvrije havervlokken en boekweitvlokken. Kun je één van deze soorten ook niet verdragen, dan kijken we verder naar een vervanging die wel kan. Ik maak geen gebruik van zetmelen, maar volwaardige meelsoorten, waardoor het gebak heel smaakvol is. Ik mix verschillende soorten, zodat ook de structuur en fijn en niet droog is.

Sojavrij

In veganistische producten zit vaak soja verwerkt. Hier kun je allergisch voor zijn of, zoals ikzelf, het niet zo goed verdragen. Daarom heb ik ervoor gekozen om ook dit allergeen te vermijden. Ter vervanging gebruik ik producten op basis van glutenvrije haver, amandelen en kokos. Ook hier geldt weer, dat deze eventueel vervangen kunnen worden door andere varianten, mocht dat nodig zijn.

Geraffineerde suikervrij

Ik gebruik in mijn standaard assortiment alleen verse dadels, kokosbloesemsuiker en donkere agavesiroop. Hierin zijn alle voedingsstoffen bewaard gebleven en ze hebben een lage(re) GI waarde. Als je één of meerdere van bovenstaande suikers ook niet kunt eten, is er nog de mogelijkheid om te laten zoeten met banaan, dadelsuiker of dadelsiroop. Ik sta ook open voor andere mogelijkheden als deze ook niet verdragen worden.

Ik gebruik alleen biologische verse dadels van Yogi & Yousef. Dit zijn de allerlekkerste en zitten vol voedingsstoffen. Doordat de dadels vers zijn en niet gedroogd, blijven ze ook vrij van insecten.

Kokosbloesemsuiker geeft meer smaak dan alleen maar zoet, daarom smaak het gebak van Banket Yvette veel lekkerder. Het heeft een donkere kleur, waardoor het gebak ook een donkerdere kleur heeft.

Mijn gebak is ook minder zoet, maar zeker ook zoet genoeg, want het blijft natuurlijk een zoete lekkernij. Ik probeer een mooie balans te vinden, zodat juist ook de andere smaken in het gebak goed tot hun recht komen.

In de zelfgemaakte marsepein wordt agavepoeder gebruikt.

Noten

Een groot deel van mijn assortiment is notenvrij of kan notenvrij gemaakt worden. Omdat ik wel met noten werk, is er altijd een klein risico op sporen. De verschillende noten die gebruikt worden zijn, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, pecannoten en amandelen. Soms kun je alleen bepaalde noten niet verdragen en kunnen sommige taarten misschien wel gegeten worden. In de ‘no bake’ taarten zitten altijd cashewnoten, deze kan ik onmogelijk vervangen, omdat deze de basis zijn voor de vulling. Andere noten kunnen eventueel vervangen worden. De taarten en cupcakes met chocolade cake zijn standaard met amandelmeel, maar deze kunnen op verzoek ook notenvrij gemaakt worden. Op de prijslijst staat bij elke taart of deze notenvrij is of notenvrij gemaakt kan worden.

Biologisch

Alle producten die in winkels, horeca of andere bedrijven liggen, zijn 100% biologisch. Dat deel is ook gecertificeerd en draagt het keurmerk. Bij particuliere taarten is de basis ook altijd helemaal gemaakt met biologische ingrediënten en daar wijk ik ook niet vanaf. Enkele uitzonderingen zijn bij de decoraties, zoals bepaalde kleurstoffen of fruit dat niet biologisch beschikbaar is (op dat moment). De meeste particuliere klanten komen niet bij mij voor het biologische, maar vooral voor vegan en allergenenvrij gebak. Als 100% biologisch echt een must is, is dat ook altijd mogelijk. Dan kijk ik gewoon welke ingrediënten wel beschikbaar zijn en maak ik daar iets moois mee.

Kleurstoffen

Kleurstoffen worden alleen gebruikt in themataarten en andere speciale verzoeken, niet in het standaard assortiment. Met kleurstoffen kan ik room, chocolade en marsepein een kleur geven. Er worden drie soorten kleurstoffen gebruikt.

Biologische kleurstoffen: hierin zijn de opties blauw, groen, roze, paars, geel en oranje. Deze laatste twee alleen in kleine decoraties, omdat het geel (kurkuma) de smaak teveel beïnvloed. Deze kleuren zullen meer pastel zijn. Wel kan een drip fel(ler) van kleur zijn.

Natuurlijke kleurstoffen: bij deze zijn er de kleuren blauw, groen, roze, paars, geel, oranje en grijs. Deze beïnvloeden de smaak niet en zullen ook meer pastel kleuren blijven.

E-nummers: er zijn slechts twee E-nummers die ik gebruik. E170, een witte kleurstof. Deze wordt soms gebruikt om witte verf van te maken voor kleine details. De andere is E172, deze is er in de kleuren goud, metallic roze, rood en zwart. Met deze kan ik wel felle en donkere kleuren bereiken. Ze bestaan ook alleen uit dit ene E-nummer zonder verdere toevoegingen van andere E-nummers, wat je veel ziet. Deze twee E-nummers staan groen gemarkeerd op een overzicht van hoe wel/niet schadelijk een E-nummer is. Klik hier voor het overzicht.

Uitzonderingen

Op bovenstaande zijn enkele uitzonderingen. Ik had eerst goede vegan witte chocolade met ruwe rietsuiker. Helaas hebben ze het recept veranderd en zit er nu geraffineerde rietsuiker in. Heel jammer, want ik kan geen andere vinden.

Agavepoeder geraffineerd??