Wie is Yvette?

Ik houd ontzettend veel van dieren en natuur en dit is ook zichtbaar in mijn bedrijf door de ingrediënten die ik gebruik. Als ik dieren zie of heerlijk aan het wandelen ben in de natuur, wat ik heel graag doe, word ik daar heel erg blij van! Van kleine dingen kan ik ook al genieten, de wind of zonnestralen door de bomen of een klein torretje dat voorbij kruipt. De natuur is iets heel moois en daar moeten we zuinig op zijn.

Ik ben een gevoelsmens en zie anderen ook graag blij. Met mijn werk maak ik ook veel mensen heel blij en dat raakt mij ook weer. Daarom geeft mijn werk erg veel voldoening, vooral de blije en soms verbaasde gezichten van kinderen, die eindelijk zelf ook een prachtige taart op hun verjaardag hebben, ondanks hun allergieën en intoleranties. Mijn missie is dan ook om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van lekker gebak.

Voordat ik met Banket Yvette begon, wist ik niet veel van bakken en al helemaal niet van decoreren. Betreft decoratie ben ik dan ook enorm gegroeid vanaf het begin en dat vind ik een heel mooi proces. Ook weet ik dat ik nog lang niet uitgeleerd ben, er staat nog veel moois te wachten!

Hoe is Banket Yvette ontstaan?

Voor Banket Yvette had ik eigenlijk helemaal niet zoveel met bakken en deed het bijna nooit. Toen ik in 2013 besloot om veganist te worden, heb ik een paar keer wat gebakken, omdat het aanbod toen nog niet denderend was. Ik was meer bezig met heerlijke gezonde vegan maaltijdrecepten te maken en bedenken, er ging een wereld voor me open! Een paar jaar later kreeg ik in verband met darmklachten het advies om gluten- en sojavrij te gaan eten. Daar reageerde ik best positief op, ik dacht leuk, weer allerlei nieuwe dingen ontdekken!

Ik was meer van het hartige, maar soms een koekje of stukje taart vond ik ook wel lekker. Toen ik in winkels de ingrediënten ging lezen van deze producten, schrok ik wel van de ingrediënten, zelf in de bio winkels. Bij veel glutenvrije producten zag ik vooral heel veel suiker en werd er meestal zetmeel gebruikt. Ik vond het ook niet veel smaak hebben, was het droog of massief van structuur. Dat kon beter, vond ik.

Zodoende ben ik aan het bakken geslagen. Ik vond een vegan basis recept en hier ben ik flink aan gaan sleutelen om het naar mijn wensen te maken met ingrediënten die beter bij mij paste. Met het meel was het wel even zoeken, want van geen één meelsoort werd ik echt blij. Daarom ben ik gaan mixen met verschillende soorten en zo ben ik uitgekomen op een meelmix die zowel lekker is en smeuïge en luchtige cakes maakt. Van daaruit zijn de verschillende smaken ontstaan.

Het echte zaadje werd geplant op 24 april 2017 toen een vriendin met coeliakie me vroeg om taartjes te maken voor haar verjaardag. Het werden er 5 en allemaal heel verschillend, dat vond ik leuk. Dus weer op zoek naar ideeën en recepten om aan te passen naar mijn en haar wensen. Vegan, glutenvrij, geraffineerde suikervrij, sojavrij en biologisch, en ook aanpassingen om ze lekkerder, minder vet en minder zoet te maken. Ze waren heel goed gelukt en ik maakte er een foto van (eerste foto op Instagram, link?). Ik voelde toen heel duidelijk dat dit het begin was van iets. Wat wist ik nog niet en dat het zou uitgroeien tot wat het nu is, had ik niet verwacht.

Ik zette deze foto op Facebook op mijn eigen pagina en in een paar vegan groepen. Daar kwamen enorm veel likes en reacties op. Dat was echt zó leuk! Ik begon me nog meer te verdiepen in bakken en bakte steeds vaker voor vrienden en familie. Ik voelde een passie opkomen en ontdekte een verborgen talent. Toen wist ik dat ik hier mijn werk van wilde maken! Precies een jaar later opende Banket Yvette haar deuren 🙂